top of page

Jewelry Design.

Inleiding tot juweeltekenen.

 

 

Waarom juweeltekenen?

 

Een vraag die me regelmatig gesteld wordt door leerlingen.

 

 

Het antwoord is eigenlijk eenvoudig.

 

 

Juwelen maken is een creatief beroep. Het is nog steeds de betrachting van elk, zichzelf respecterend goudsmid om zijn creaties zo origineel en uniek mogelijk te maken. Dit gaat automatisch gepaard met het voorstellen van eigen ideeën naar klanten toe. 

Het is in deze tijd meer dan ooit een noodzaak om efficiënt met werktijden om te gaan. Het tekenen van een juweelontwerp vraagt inderdaad de nodige aandacht en tijd, maar staat niet in evenredigheid met de tijd die zou verloren gaan indien een ontwerp niet voldoet aan de noden van de koper/klant, zodat de goudsmid de gevraagde aanpassingen moet maken, om niet te zeggen zijn werk volledig moet herdoen.

Een ander argument voor de noodzaak tot juweeltekenen, zeker bij een beginnend juweelontwerper, is de mogelijkheid zijn ontwerpen en ideeën op een eenvoudige maar efficiente manier voor te stellen aan zijn cliënteel, zonder deze ideeën eerst te moeten uitvoeren in edelmetaal, wat toch een hele investering met zich meebrengt.

 

Een laatste argument vindt zijn waarde in de verkoop van de juweelcreaties. Het is ongetwijfeld zo dat iemand die zijn spaarcenten wil investeren in een juweel, dat steeds meer doet in de overtuiging dat hij iets uniek, artisanaal en waardevol aankoopt. Het maken van een nette, professioneel afgewerkte juweeltekening staat hier dan ook garant voor de vakkennis en creatieve ontwikkeling van de maker, alsook een overtuigend bewijs van de 'piece unique' waarde die deze tekening representeert.

 

Het aanleren van deze tekenvaardigheid is echter niet zo vanzelfsprekend. Een goed juweelontwerp maken getuigt van de nodige vakkennis, stijlkennis en creativiteit aangaande goudsmederij.

 

 

 

 

Luc Van den Broeck

bottom of page
Cookie-instellingen